По заповед на Байдън: САЩ свалиха безпилотен обект над Аляска

Той е бил приблизително с размерите на малък автомобил

10.02.2023 | 23:15 Редактор: Искра Ангелова
По заповед на Байдън: САЩ свалиха безпилотен обект над Аляска

Американски изтребител е свалил неидентифициран обект, носещ се високо над Аляска, съобщи Белият дом. Това стана само шест дни след свалянето на предполагаем китайски шпионски балон, което предизвика нов дипломатически разрив с Пекин.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че не е ясно какво е предназначението или произходът на новия обект, но каза на пресконференция, че той е бил свален защото, носейки се на 40 000 фута, е представлявал заплаха за гражданската авиация.

"Президентът нареди на военните да свалят обекта", каза Кърби.

Обектът е много по-малък от огромния китайски балон, който миналата седмица прелетя над Съединените щати и беше свален от американски изтребител край атлантическото крайбрежие в събота, каза Кърби.

По думите му той е бил "приблизително с размерите на малък автомобил".

"Не знаем на кого принадлежи - на държава или на корпорация", каза той. "Не разбираме пълното му предназначение".

Инцидентът се случи на фона на нова тревога за това, което според американски официални лица е продължаваща програма на Китай за пускане на балони за наблюдение с цел събиране на разузнавателна информация по целия свят.

Американски служители заявиха, че такива балони са прелетели над 40 държави, включително поне четири пъти преди това над територията на Съединените щати.

Миналата седмица китайският балон предизвика особена загриженост, тъй като прелетя над райони, където Съединените щати съхраняват ядрени ракети в подземни силози и базират стратегически бомбардировачи.

Инцидентът накара държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да отмени предстоящо пътуване до Пекин, което се планираше отдавна и имаше за цел да подобри комуникациите между двете съперничещи си суперсили. Кърби заяви, че новият обект е бил засечен късно в четвъртък и свален в петък следобед вашингтонско време.

Той е паднал в северната част на Аляска, близо до канадската граница над замръзнал водоем, което прави възможно възстановяването му", каза Кърби, цитиран от БГНЕС.

"Очакваме да успеем да възстановим отломките", каза той.

Байдън нареди свалянето, тъй като на височината, на която е летял обектът е представлявал "разумна заплаха" за гражданската авиация.

Той каза, че американските военни са изпратили самолет да наблюдава обекта, преди той да бъде свален, и "оценката на пилота е била, че той не е пилотиран".

Китайският балон за наблюдение е имал ясни способности да се задвижва и маневрира, отбеляза той.

Той "очевидно е бил предназначен за разузнавателно наблюдение и не съответства на оборудването на борда на метеорологичните балони", заяви в четвъртък високопоставен служител на Държавния департамент.

"Имаше множество антени, включващи масив, който вероятно е способен да събира и определя географското местоположение на комуникациите", заяви служителят.

Длъжностното лице също така свърза балона с Народноосвободителната армия на Китай, без да казва директно, че той е бил използван от нея.

Пекин отхвърли твърденията на САЩ, че е изпратил балона, за да шпионира Съединените щати, и заяви, че той просто се е отклонил случайно във въздушното пространство на САЩ.

Снимка: БГНЕС


2
2 rate up comment rate down comment 1
Моя милост
преди 1 година
Абе тия хамериканци нещо много взеха да се плащат от всичко което лети във въздуха. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
бай Иван
преди 1 година
Дано да не се окаже, че са убили сина на някой извънземен вожд, излязъл с колелото си на разходка. Сигнализирай за неуместен коментар